Alles over uitvaarten in Haarlem

As bewaren

De meeste mensen die er voor kiezen om de as te bewaren doen de as in een speciaal daarvoor ontwikkelde asbestemming. Denk aan een urn, assieraad, in een glasobject en soms kiezen mensen er zelfs voor om de as mee te tatoeëren op het lichaam.

Het aanbod van asbestemmingen is enorm groot. Om u een indruk te geven van de verschillende mogelijkheden hebben we hieronder een aantal soorten beschreven.

Urnen

De meest gekozen asbestemming is de urn. Urnen zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Ook de materialen verschillen van steen, hout, metaal of glas. Er zijn ook urnen die ruimte bieden voor de as van twee overleden mensen. Er zijn ook mini urntjes te verkrijgen die er net zo uitzien als de grote urn. Deze worden vaak gebruikt om de as te verdelen. De grootste hoeveelheid as blijft dan in de grote urn, maar in alle mini urntjes wordt dan een beetje as gestopt. Zo kunnen meerdere nabestaanden beschikken over de as. Voor overleden kinderen zijn er speciale kinderurnen.

Op www.urnenwinkel.nl vindt u een overzicht van de mooiste urnen die te verkrijgen zijn. De collectie bestaat uit urnen die te koop zijn in verschillende prijscategorieën. U kunt er urnen kopen vanaf iets minder dan 100 euro.

Assieraden

Een heel mooie manier om de as van uw dierbare bij u te dragen is door deze te verwerken in een assieraad. Een assieraad ziet er precies zo uit als een regulier sieraad. Er zijn heel veel soorten assieraden in veel verschillende prijscategorieën. Denk aan ringen, horloges, armbanden een medaillon of een ketting.

Het voordeel van een assieraad is dat het er ook nog eens heel mooi uit ziet en dat het niet direct vragen oproept bij andere mensen. In de meeste assieraden zit de as in een kleine ruimte die wordt afgesloten met een schroefje. Zo kunt u de as er later eventueel weer uithalen als u een ander assieraad wilt kopen.

Kunst met as

In Haarlem zijn ook kunstenaars actief die de as verwerken in een kunstwerk. Ze kunnen in overleg met u een persoonlijk kunstwerk ontwikkelen waardoor u de as op heel speciale manier kan bewaren. U kunt het kunstwerk thuis bewaren maar ook op een begraafplaats. De begraafplaatsen in Haarlem hebben hiervoor speciale plekken Wanneer u een duur kunstwerk laat maken dat is gemaakt van kostbare materialen doet u er verstandig aan het kunstwerk te plaatsen in een afgesloten ruimte. Want helaas worden de begraafplaatsen ook nog wel eens bezocht door dieven. Als het monument wordt gestolen bent u niet alleen het kostbare monument kwijt, maar ook de as van uw overleden dierbare.

As bijzetten

U kunt de as ook bijzetten in een urnenmuur (ook wel columbarium genoemd) bij het crematorium. Zowel Yarden crematorium Haarlem, crematorium Sterrenheuvel Haarlem, crematorium Westgaarde en Crematorium Westerveld beschikken over urnenmuren. Net als bij een regulier graf huurt u de ruimte voor een bepaalde tijd. Deze tijd kan eventueel worden verlengd.

Begraafplaats Akendam heeft ook de beschikking over verschillende urnenmuren. Op deze begraafplaats en op begraafplaats Kleverlaan en begraafplaats Akendam kunt u de as ook begraven in een speciaal urnengraf. Een urnengraf ziet er net zo uit als een regulier graf, het is alleen wat kleiner van omvang en er hoeft minder diep gegraven te worden. De urnengraven worden uitgegeven voor een bepaalde tijd.

De drie Haarlemse begraafplaatsen bieden ook de mogelijkheid om de as te begraven in een regulier graf waar eerder al iemand in is begraven. Voor meer informatie over de mogelijkheden en de tarieven kunt u contact opnemen met de administratie van de gemeentelijke begraafplaatsen in Haarlem.

Administratie begraafplaatsen Haarlem
Vergierdeweg 277
tel. 023 - 539 0911
e-mail: begraafplaatsen@haarlem.nl