Alles over uitvaarten in Haarlem

As verstrooien

Als u besluit om de as van uw dierbare te verstrooien dan zult u een keuze moeten maken waar u de as wilt verstrooien. Het kan zijn dat u een plek in gedachte heeft waar u samen graag kwam of misschien op de plek waar u elkaar voor het eerst een kus gaf.

Een ieder heeft zo zijn of haar eigen redenen om voor een bepaalde plek te kiezen. Er is in Nederland en dus ook in Haarlem heel wat mogelijk als het gaat om as verstrooien, maar er zijn wel een paar regels waar u rekening mee moet houden.

As verstrooien met en zonder toestemming

U hoeft geen toestemming te vragen voor het verstrooien van as als u dat wilt doen op uw eigen grond. Dat telt ook wanneer u de as wilt verstrooien op open zee. Het wordt anders als u de as wilt verstrooien op andermans grond. In dat geval heeft u toestemming nodig van de eigenaar van de grond. Wilt u de as verstrooien op grond van de gemeente dan zult u eerst contact moeten opnemen met de gemeente Haarlem. De gemeente zal van u willen weten waar u de as wilt verstrooien. Wanneer u dat zou willen doen in een gebied waar veel mensen komen dan zult u daarvoor zeer waarschijnlijk geen toestemming krijgen.

Natuurlijk is het zo dat de kans klein is dat u een boete krijgt als u de as gaat verstrooien zonder dat u daarvoor toestemming heeft. Maar bedenk dat het niet erg verstandig is. U weet niet welke bestemming de grond heeft waar u dat doet. Mogelijk wilt u de as verstrooien op een mooi stukje groen waar de gemeente over een tijd een weg wil aanleggen.

As verstrooien op begraafplaats in Haarlem

Wanneer u de as wilt verstrooien op begraafplaats Kleverlaan, begraafplaats Akendam of begraafplaats St. Jozef dan moet u daarvoor toestemming vragen bij de beheerder van de begraafplaats. De drie begraafplaatsen hebben allemaal een speciale plek waar de as verstrooid kan worden. De gemeente (eigenaar van de begraafplaatsen) vraagt daarvoor wel een bijdrage.

Voor meer informatie en tarieven over kunt u terecht bij de administratie begraafplaatsen, Vergierdeweg 277, tel. 023 - 539 0911 of e-mail: begraafplaatsen@haarlem.nl. Uw uitvaartondernemer kan u ook helpen om een afspraak te maken voor het verstrooien van de as.

As verstrooien bij het crematorium

U kunt de as ook laten verstrooien op de grond van het crematorium waar de overledene is gecremeerd. De crematoria hebben hiervoor speciale strooivelden. Doorgaans zult u worden begeleid door een medewerker van een crematorium op het moment dat u de as wilt verstrooien. Voor meer informatie en tarieven kunt u contact opnemen met het crematorium.

  • Crematorium Sterrenheuvel tel. 023 -763 0638
  • Yarden Crematorium Haarlem tel. 023-513 3077
  • Crematorium Westgaarde tel. 020-410 66 66
  • Crematorium Westerveld tel. 0255 514 843