Alles over uitvaarten in Haarlem

Crematorium in Haarlem

In een crematorium in Haarlem vindt de lijkverbranding plaats

In de gemeente Haarlem zijn twee crematoria gevestigd. Het oudste crematorium is Yarden Crematorium Haarlem. Dit crematorium is gevestigd bij de ingang van begraafplaats Akendam. In april 2019 is crematorium Sterrenheuvel in gebruik genomen. Beide crematoria zijn gevestigd aan de Vergierdeweg.

Naast de twee Haarlemse crematoria bevinden zich in de directe omgeving nog twee crematoria. Dat zijn crematorium Westerveld (oudste crematorium van Nederland) in Driehuis en crematorium Westgaarde in Amsterdam Osdorp.

Ovenruimte

In het crematorium beschikt men over verschillende faciliteiten. Allereerst is er natuurlijk de ovenruimte waar de daadwerkelijke crematie (lijkverbranding) plaatsvindt. De ovens zijn allemaal voorzien van moderne filterinstallaties. Deze installaties zorgen ervoor dat de uitstoot uit de schoorstenen van de crematoria verwaarloosbaar is. Eigenlijk komt er alleen nog maar een beetje warme lucht uit de schoorstenen. De verbranding van een lichaam duurt ongeveer 5 kwartier. De as mag pas na een maand worden opgehaald omdat de wet voorschrijft dat crematoria de as niet eerder mogen afgeven.

Kijk voor meer technische informatie over het crematieproces (ovens, filtersystemen, temperaturen etc) in het hoofdstuk De crematieoven op Uitvaart.nl.

Aula en catering

Elk crematorium beschikt over een aula waar de plechtigheid gehouden kan worden. De familie kan in overleg met de uitvaartondernemer bepalen hoe lang de dienst in de aula duurt. Na de plechtigheid is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een van de koffiekamers waar de condoleance gehouden kan worden. U kunt hier alleen koffie en cake laten serveren maar het kan ook gaan om een uitgebreide catering met warme hapjes en drank.

Alles over cremeren

Als u meer praktische informatie wilt lezen over hoe alles werkt in het crematorium dan kunt u kijken op www.uitvaart.nl. Hier vindt u antwoorden op al uw vragen over cremeren.

Overlijden in regio Haarlem melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206