Alles over uitvaarten in Haarlem

Crematorium in Haarlem

In een crematorium in Haarlem vindt de lijkverbranding plaats

Haarlemmers kunnen gebruik maken van drie crematoria. De oudste is crematorium Westerveld (het oudste crematorium van ons land). Ook crematorium Westgaarde is een crematorium met een rijke historie. Westerveld is gelegen in Driehuis, Westgaarde in Amsterdam Osdorp (vlakbij Haarlem). In de gemeente zelf is één crematorium, Yarden Crematorium Haarlem. Dit crematorium is de jongste van de drie en is gelegen naast begraafplaats Akendam in Haarlem Noord.

Ovenruimte

In het crematorium beschikt men over verschillende faciliteiten. Allereerst is er natuurlijk de ovenruimte waar de daadwerkelijke crematie (lijkverbranding) plaatsvindt. De ovens zijn allemaal voorzien van moderne filterinstallaties. Deze installaties zorgen ervoor dat de uitstoot uit de schoorstenen van de crematoria verwaarloosbaar is. Eigenlijk komt er alleen nog maar een beetje warme lucht uit de schoorstenen. De verbranding van een lichaam duurt ongeveer 5 kwartier. De as mag pas na een maand worden opgehaald omdat de wet voorschrijft dat crematoria de as niet eerder mogen afgeven.

Kijk voor meer technische informatie over het crematieproces (ovens, filtersystemen, temperaturen etc) in het hoofdstuk De crematieoven op Uitvaart.nl.

Aula en catering

Elk crematorium beschikt over een aula waar de plechtigheid gehouden kan worden. De familie kan in overleg met de uitvaartondernemer bepalen hoe lang de dienst in de aula duurt. Na de plechtigheid is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een van de koffiekamers waar de condoleance gehouden kan worden. U kunt hier alleen koffie en cake laten serveren maar het kan ook gaan om een uitgebreide catering met warme hapjes en drank.

Wanneer u de uitvaart van een dierbare regelt kunt u zelf kiezen waar u de crematie wilt laten plaatsvinden. Er kunnen heel veel verschillende redenen zijn om te kiezen voor een bepaalt crematorium. Dat is meestal heel erg persoonlijk. Mogelijk vindt u een bepaalt crematorium mooier of hecht u juist waarde aan de natuur in de omgeving. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat u eerder een crematie hebt meegemaakt en dat u terug wil naar diezelfde locatie. Behalve de drie in dit hoofdstuk genoemde crematoria zijn er natuurlijk nog veel meer plaatsen waar u de crematie kunt houden. U zult dan iets langer moeten rijden vanuit Haarlem maar in principe kunt u als Haarlemmer er ook voor kiezen om de crematie te laten plaatsvinden in Groningen.

Wanneer u de crematie regelt is het belangrijk dat u van te voren bepaalt welk budget u hebt voor de uitvaart. Op basis daarvan kunt u met de uitvaartondernemer kijken wat de mogelijkheden zijn en bovenal natuurlijk naar wat uw persoonlijke wensen zijn.

Alles over cremeren

Als u meer praktische informatie wilt lezen over hoe alles werkt in het crematorium dan kunt u kijken op www.uitvaart.nl. Hier vindt u antwoorden op al uw vragen over cremeren.