Alles over uitvaarten in Haarlem

Geen geld voor uitvaart

Als er geen geld of opdrachtgever voor een uitvaart is dan is de gemeente Haarlem hiervoor verantwoordelijk. Op deze manier krijgt iedereen een waardig afscheid. Ook als er wel nabestaanden zijn, maar deze de uitvaart niet kunnen of willen betalen, zal de gemeente de uitvaart regelen. De gemeente zal wel altijd proberen om de kosten van de uitvaart te verhalen (bijvoorbeeld op de kinderen van de overledene).

Nabestaanden moeten rekening houden dat een dergelijke uitvaart uiterst sober is. De gemeente kan bepalen of iemand begraven of gecremeerd wordt en vaak wordt er geen dienst gehouden. Alleen als bekend was dat de overledene per se wilde worden gecremeerd of begraven (wensenformulier, codicil of testament) wordt die wens gehonoreerd.

Niet meer anoniem

In Haarlem is er op de Algemene Begraafplaats aan de Kleverlaan een speciaal deel voor ingericht. Hier worden overledenen niet meer anoniem begraven, zoals vroeger vaak gebeurde, maar krijgt iedereen een eigen plek. Het graf wordt zelfs voorzien van een eigen grafteken met naam en geboorte- en overlijdensdatum. Als u vragen heeft over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de gemeente Haarlem.

Bijzondere bijstand

Als u als nabestaande de uitvaart moet betalen kan het zijn dat u recht heeft op bijzondere bijstand. Hiermee kunt u een deel van de uitvaartkosten mee dekken. U moet dan wel erfgenaam of een naast familielid van de overledene zijn. Voor meer informatie over bijzondere bijstand kun u de gemeente Haarlem bellen op het nummer 023-511 4200 of kijk op de website van de gemeente Haarlem.