Alles over uitvaarten in Haarlem

Grafmonument laten maken

Wat voor soort monument wilt u op het graf?

Een aantal weken na de begrafenis van uw dierbare zal de vraag naar voren komen hoe u wilt dat het graf er uit komt te zien. Wat voor soort monument wilt u op het graf? De keuze is enorm wilt u een staand of een liggend monument? En van welk materiaal wilt u dat het monument wordt gemaakt? Denk aan natuursteen, hout, glas, perspex. Natuurlijk speelt ook het budget een belangrijke rol bij de keuze van een grafmonument dat het beste bij u past. Om inspiratie op te doen voor een mooi monument zou u het beste eerst eens rustig een wandeling kunnen maken over de begraafplaats. U ziet dan veel verschillende grafmonumenten van heel sober tot juist weer heel uitbundig.

Regels monumenten verschillen per begraafplaats

De begraafplaatsen in Haarlem hebben allemaal hun eigen regels als het gaat om de grafmonumenten die geplaatst mogen worden. Op de gemeentelijke begraafplaatsen, Kleverlaan, Akendam en St. Jozef moet je eerst een vergunning aanvragen voordat het monument geplaatst mag worden op het graf.

De regels verschillen niet alleen per begraafplaats maar in sommige gevallen zelfs per grafvak. Het is daarom altijd verstandig om je voor de begrafenis al te bedenken of je speciale wensen hebt voor het toekomstige grafmonument. Want op sommige plekken heb je heel veel vrijheid in de keuze van het monument, maar er zijn ook plaatsen waar heel strikte regels tellen. Dat zijn grafvakken waar mensen bijvoorbeeld alleen kunnen kiezen uit één specifiek soort materiaal of kleur en lengte. De begraafplaatsen willen vooral op de oude delen de eenheid bewaren. Dat zou verloren gaan als iedereen er naar eigen inzicht een grafmonument laat plaatsen.

Zorg er dus voor dat uw uitvaartverzorger u voor de begrafenis goed uitlegt wat de regels zijn op de begraafplaats. Als het niet naar uw wens is kunt u uitwijken naar een andere begraafplaats waar u meer vrijheid heeft.

Geen haast

U hoeft na de begrafenis van uw dierbare geen haast te maken om een grafmonument te kiezen. Neem er alle tijd voor en ga er pas mee bezig op het moment dat u voelt dat u er aan toe bent. Wanneer de tijd gekomen is om u te verdiepen in het grafmonument kunt u het beste een rondkijken bij een aantal verschillende steenhouwers. In Haarlem zitten meerdere steenhouwers die allemaal hun eigen specialisatie hebben. Het is dus altijd handig om bij meerdere aanbieders te kijken om te zien wat u het beste bij u vindt passen.

Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf dingen te maken die u op het graf kunt plaatsen. Denk aan een foto of een tekening van de (klein)kinderen die u in plastic doet. De foto kunt u vastmaken aan een stok die u op het graf plaatst. Maar u kunt natuurlijk ook planten en bloemen plaatsen op het graf. Wanneer u graag wilt dat er wat bloeit op het graf, maar u niet elke week een bos bloemen kan (of wil) langsbrengen, kiest u dan voor vaste planten. Er zijn diverse plantensoorten die heel lang bloeien. Laat u hierover informeren bij uw bloemist.