Alles over uitvaarten in Haarlem

Locaties voor uitvaartplechtigheid

De meeste families houden de uitvaartplechtigheid in een crematorium, kerk, moskee of in een van de Haarlemse uitvaartcentra. Ook de aula op begraafplaats Kleverlaan en de kapel van begraafplaats St. Jozef worden regelmatig gebruikt als locatie voor een uitvaartplechtigheid.

De aula’s van de meeste uitvaartcentra, het crematorium en de begraafplaatsen zijn helemaal ingericht om dienst te doen tijdens een uitvaart. Ze zijn voorzien van moderne faciliteiten zoals projectiesystemen waarmee eenvoudig video’s en foto’s getoond kunnen worden. De ruimtes beschikken doorgaans ook over goede geluidsfaciliteiten. De meeste aula’s zijn rolstoelvriendelijk aangelegd zodat iedereen de plechtigheid kan bijwonen.

Wanneer u de plechtigheid laat plaatsvinden op de begraafplaats of in het crematorium hoeft u zich na de dienst niet nog eens te verplaatsen naar een andere locatie. Dit kan heel praktisch zijn zeker voor mensen die slecht ter been zijn. Op de begraafplaats of in het crematorium kunt u eventueel ook de condoleance houden na de uitvaart. Op die manier vindt alles plaats op één locatie. De medewerkers van het crematorium en de begraafplaatsen verzorgen vrijwel dagelijks uitvaarten. Daardoor weten ze ook hoe ze nabestaanden het beste kunnen helpen op de dag van de uitvaart.

Zelf een uitvaartlocatie kiezen in Haarlem

Wat veel mensen nog niet weten is dat de plechtigheid ook heel goed kan plaats vinden buiten de standaard locaties. Het komt steeds vaker voor dat mensen de uitvaart laten plaatsvinden in een kroeg of in een theater in Haarlem. Wanneer de overledene een echte clubman was van de voetbalclub of tennisvereniging dan kunt u de plechtigheid misschien wel houden in het clubhuis. Er zijn ook verschillende strandtenten in Bloemendaal en Zandvoort die gehuurd kunnen worden voor een uitvaartplechtigheid.

Door zelf een locatie te kiezen die bij de overledene past kan je de uitvaart nog persoonlijker maken. Natuurlijk komt er wel wat meer organisatie kijken als de uitvaart niet in een standaard locatie wordt gehouden. Maar uw uitvaartondernemer kan u hierin geheel ontzorgen. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om de plechtigheid juist helemaal zelf te regelen. Bedenk daarbij dat er vaak meer mogelijk is dan je soms denkt. Als u een locatie erg mooi vindt maar u er vanuit gaat dat die niet gebruikt mag worden voor een uitvaart dan is ons advies om toch altijd even navraag te doen. De meeste cafés en andere zaalverhuurders in Haarlem stellen hun ruimtes ook beschikbaar voor een uitvaart.

Voordat u een ruimte reserveert kunt u het beste eerst nagaan hoeveel mensen er ontvangen kunnen worden. Hiermee kunt u voorkomen dat niet alle belangstellenden de uitvaart kunnen bijwonen.

Uitvaart in de eigen tuin of huiskamer

Als u een tuin hebt met genoeg ruimte om alle belangstellenden van de uitvaart te ontvangen dan zou u kunnen overwegen om de uitvaart daar te houden. Als uw woonkamer groot genoeg is kan die natuurlijk ook dienst doen als uitvaartlocatie. Dat kan prettig zijn wanneer u de kosten van de uitvaart niet te hoog kan laten oplopen. Een nadeel is wel dat er veel meer geregeld moet worden. Denk daarbij aan de catering, wilt u zelf zorgen dat de belangstellenden wat drinken en eten krijgen, helpt iemand u daarbij of moet u een cateraar inhuren. In praktische zin moet u natuurlijk ook denken aan zaken als voldoende stoelen om op te zitten etc. Uw uitvaartondernemer kan u adviseren en eventueel ook de hele organisatie van u overnemen.

Overlijden in regio Haarlem melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206