Alles over uitvaarten in Haarlem

Uitvaartondernemer Haarlem kiezen

Welke uitvaartondernemer past het beste bij u?

In Haarlem zijn tientallen uitvaartondernemers actief. In onze bedrijvengids ziet u een overzicht van de belangrijkste uitvaartondernemers uit Haarlem. Juist omdat er zoveel uitvaartondernemingen zijn is het lastig om de uitvaartondernemer te vinden die het beste bij u past. Er bestaat niet echt een handleiding die u in contact brengt met de uitvaartondernemer die het beste bij u past. Maar we kunnen u wel helpen met een aantal belangrijke tips die u goed op weg kunnen helpen. Veel mensen denken dat ze direct nadat iemand is overleden een uitvaartondernemer moeten bellen. Maar dat is niet het geval, ook na het overlijden kunt u gerust enkele uren de tijd nemen om een goede uitvaartondernemer te kiezen. Wat tegenwoordig ook steeds meer gewoon wordt is dat families bij verschillende uitvaartondernemers een offerte aanvragen. Daarmee kunt u honderden en in sommige gevallen zelfs duizenden euro’s besparen.

Heeft de overledene een uitvaartverzekering?

Bij het kiezen van een uitvaartondernemer is het belangrijk om eerst uit te zoeken of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Als er geen uitvaartverzekering is dan kunt u zonder enige belemmering een eigen keuze maken uit de verschillende uitvaartondernemers in Haarlem. Als uw dierbare een uitvaartverzekering heeft dan is het heel belangrijk dat u direct uitzoekt om wat voor soort verzekering het gaat.

In grote lijnen zijn er twee soorten uitvaartverzekeringen, een naturaverzekering en een kapitaalverzekering. Als er sprake is van een kapitaal uitvaartverzekering dan hoeft u eigenlijk alleen maar uit te zoeken voor hoeveel geld de overledene is verzekerd. Daarnaast moet u de verzekeraar even vragen hoe en wanneer het bedrag wordt uitgekeerd.

Als de overledene een natura uitvaartverzekering heeft dan is uw keuzevrijheid (mogelijk) wat meer beperkt. Een naturaverzekering wil zeggen dat de verzekeraar de uitvaart het liefst zelf wil uitvoeren. Dat wil de verzekeraar omdat ze dan gebruik kunnen maken van hun inkoopvoordeel. Wanneer u besluit om de uitvaart te laten uitvoeren door een andere uitvaartorganisatie dan zal de verzekeraar zeer waarschijnlijk een lager bedrag uitkeren dan het bedrag waarvoor de overledene verzekerd was. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er in de verzekeringsvoorwaarden staat dat de overledene is verzekerd voor een uitvaart ter waarde van 8.000 euro. Maar als de uitvaart niet door de verzekeraar wordt uitgevoerd dan keert die misschien maar 5.000 euro uit. Vraag daarom altijd welk bedrag de verzekeraar uitkeert als u de uitvaart laat uitvoeren door een andere uitvaartondernemer.

Ook als de verzekeraar minder uitkeert kunt u natuurlijk beslissen om de uitvaart te laten verzorgen door de uitvaarondernemer van uw keuze. Omdat er in de uitvaartmarkt sprake is van een sterke marktwerking zou het wel eens kunnen lonen om de uitvaartondernemer van uw keuze voor te leggen welk bedrag de verzekeraar gaat uitkeren. Mogelijk wil de uitvaartondernemer de uitvaart wel voor u verzorgen voor dat bedrag. Ook hier telt dat u zich niet hoeft te schamen om zoiets te vragen. Onthoud dat de uitvaartondernemer u heel graag van dienst is!

Wat doet de uitvaartondernemer

Als iemand is overleden worden de nabestaanden vaak overvallen door emoties. Het is een tijd dat u heel wat te verwerken krijgt, maar ook een (zeer korte) tijd waarin heel veel geregeld moet worden en waarin veel keuzes gemaakt moeten worden. Uw uitvaartondernemer ontzorgt u. Samen met de uitvaartondernemer kunt u de uitvaart vormgeven naar eigen wens.

De uitvaartondernemer zal u vragen waar u wilt dat de overledene wordt opgebaard (thuis of in uitvaartcentrum). Als u wil dat uw dierbare wordt opgebaard in een uitvaartcentrum dan kunt u zich de vraag stellen of u de overledene heel vaak wil bezoeken of niet. Wanneer u graag zelf wilt weten wanneer u de overledene bezoekt en hoe lang u bij blijft dan kunt u het beste kiezen voor een uitvaartondernemer met een 24-uurs kamer. U krijgt in dat geval zelf een sleutel en kan de overledene zonder een afspraak te maken bezoeken wanneer u maar wil. Er zijn verschillende uitvaartondernemers in Haarlem die de beschikking hebben over een 24-uurs kamer. Wanneer de overledene thuis wordt opgebaard kunt u natuurlijk altijd zelf bepalen wanneer u bij de overledene wilt zijn.

Als u de overledene thuis wil opbaren kan de uitvaartondernemer zorgen voor de benodigde faciliteiten (koeling, airco etc.). De uitvaartverzorger zal met u ook praten over de laatste verzorging van de overledene. Wilt u dat de uitvaartverzorger dit geheel verzorgd of wilt u daarbij helpen of het mogelijk helemaal zelf doen. Uw uitvaartondernemer kan u hierin adviseren.

De uitvaartondernemer zal u ook helpen bij het uitkiezen van de kist of een ander omhulsel. U kunt kiezen uit een enorm groot aanbod. Als de kist van uw keuze niet in de presentatiemap van de uitvaartverzorger is kunt u zich op het internet volop laten inspireren. Met de uitvaartondernemer gaat u ook bepalen waar de plechtigheid wordt gehouden. In ons hoofdstuk Locaties voor uitvaartplechtigheid in Haarlem hebben we beschreven dat u de uitvaart kunt houden op een standaard locatie (crematorium, aula begraafplaats of in de kerk), maar het kan ook op heel andere plaatsen. De uitvaartondernemer zal met u ook gaan kijken naar het vervoer op de dag van overlijden. In ons hoofdstuk Uitvaartvervoer Haarlem vindt u diverse soorten van rouwvervoer, van auto’s en motoren tot boten en paarden.

De uitvaartondernemer zal ook zorgen dat er goede afspraken worden gemaakt met het crematorium of de begraafplaats. Er moet ook aangifte worden gedaan van overlijden. In de meeste gevallen zorgt de uitvaartondernemer hiervoor, maar het kan ook juist heel goed zijn voor de verwerking van het verlies om dit zelf te doen.

Uitvaartondernemers met elkaar vergelijken

Het is zeer verstandig om altijd meerdere uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken. Dat kan u een hoop geld besparen en het kan voorkomen dat u kiest voor een uitvaartondernemer die niet bij u past. Sinds begin 2014 kunnen families op de website www.uitvaartmarkt.nl verschillende uitvaartondernemers uit Haarlem met elkaar vergelijken.

Uitvaartmarkt.nl werkt heel eenvoudig. Op de site kan een wensenformulier worden ingevuld waarmee de hele uitvaart kan worden samengesteld. Binnen enkele uren ontvangt de aanvrager offertes van verschillende uitvaartondernemers uit Haarlem. Naast een prijsvergelijking kunnen families ook vooraf lezen wat andere mensen vinden van de diensten van de uitvaartondernemer. Daarnaast is het ook zo dat verschillende uitvaartondernemers zich presenteren middels een bedrijfsvideo. Op die manier kunnen families thuis zien welke uitvaartondernemer het beste bij hun past.

Wie vooral benieuwd is naar de prijsverschillen tussen uitvaartondernemers kan prima terecht bij de (eenvoudiger) site UitvaartOffertes.nl. Hier vult u een wensenformulier in waarna u binnen enkele uren offertes toegestuurd krijgt van uitvaartondernemers. De site is kosteloos en een aanvraag verplicht u tot niets!

Overlijden in regio Haarlem melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206