Alles over uitvaarten in Haarlem

Verder leven na een overlijden

In de weken na de uitvaart begint voor veel mensen de echte rouwverwerking pas. Pas dan realiseren mensen zich dat ze verder moeten leven zonder hun overleden dierbare.

Het zijn vaak de gewoonste dagelijkse dingen die het meest pijn gaan doen. Denk bijvoorbeeld aan een gewone wandeling op een plek waar u eerder met uw partner kwam. Opeens realiseert u zich dat u nu alleen loopt en dat u nooit meer hand in hand zal lopen met uw partner. Als u op zaterdag naar de markt gaan in het centrum van Haarlem mist u opeens weer de momenten dat u altijd samen overlegde over de boodschappen. Dit zijn maar twee eenvoudige voorbeelden, maar veel mensen ervaren er in werkelijkheid heel veel meer. Mensen beginnen zich te realiseren dat er een nieuwe levensfase is aangebroken door het overlijden van hun dierbare.

Maar het overlijden brengt nog meer mee dan alleen maar verdriet van het gemis. Een overlijden kan namelijk ook gevolgen hebben voor uw inkomen, voor de kinderen, voor uw zorg etc. Daar komt nog bij dat u ook nog eens heel zakelijk een finale aangifte moet doen bij de belastingdienst. Het is heel logisch dat veel mensen het heel moeilijk vinden om alles goed te kunnen overzien na een overlijden.

Hulp na overlijden in Haarlem

Diverse organisaties zijn in Haarlem actief om mensen te helpen na een overlijden. Humanitas is een van de organisaties die beschikt over vrijwilligers die mensen kunnen helpen als ze iemand moeten missen. Er zijn bijeenkomsten voor lotgenoten maar er kan ook gekeken worden naar andere vormen van hulp. Dat is mede afhankelijk van de situatie. Humanitas heeft een kantoor in Haarlem.

Humanitas
Afdeling Zuid-Kennemerland
Indischestraat 10
2022 VV Haarlem
023 576 3440

Hulp na zelfdoding in Haarlem

Wanneer uw dierbare zelf uit het leven is gestapt kan het zijn dat u wordt geconfronteerd met heel veel vragen. Het kan zelfs zijn dat nabestaanden een schuldgevoel hebben omdat ze het niet hebben kunnen voorkomen. Het is heel belangrijk om te weten dat u niet de enige bent. Helaas komt het in Nederland meerdere keren per dag voor dat mensen zelfmoord plegen. Er zijn dus veel mensen die hetzelfde vreselijke verdriet ervaren. Er met elkaar over praten kan helpen om het verlies een plek te geven.

Kijk voor informatie en contactgegevens van lotgenotengroepen in Haarlem en omgeving op 113.nl.

Nabestaanden die iemand hebben verloren na zelfdoding kunnen voor hulp ook terecht bij Prezens. Er worden groepsbijeenkomsten gehouden in de Zuiderpoort aan de Amerikaweg 2 in Haarlem. Na aanmelding wordt er een individueel kennismakingsgesprek gehouden met een begeleider van Prezens.

Prezens, secretariaat Amstelveen, Hoofddorp, Haarlem e.o.
T (023) 518 7640
E infopreventie@prezens.nl

Kijk voor meer informatie op
Prezens.nl

Ouders overleden kind Haarlem

Ouders die een kind hebben verloren worden geconfronteerd met een vreselijk verlies. Voor deze ouders is de Vereniging Ouders van een Overleden Kind opgericht. Deze stichting die is opgericht door ouders die zelf een kind hebben verloren brengt lotgenoten met elkaar in contact. De ervaring leert dat lotgenoten elkaar als geen ander begrijpen. Door samen te praten over het verlies van een kind vinden mensen troost bij elkaar. VOOK is actief in verschillende regio´s in Nederland, waaronder ook Haarlem.

Om in contact te komen met lotgenoten in Haarlem kunt u contact opnemen met de regiovertegenwoordiger voor de regio Haarlem. Adressen en telefoonnummers vindt u op de
website van VOOK.

Meer weten over rouw

Als u meer wilt weten over rouw dan kunt u eens kijken in de infotheek van Uitvaart.nl. Bij het hoofdstuk rouw staan negen artikelen over rouw. Het gaat om informatie voor mensen die zelf in rouw zijn, maar u vindt hier ook informatie voor mensen die willen weten hoe ze iemand uit hun omgeving kunnen helpen als deze in rouw is. Bij de artikelen op Uitvaart.nl staan ook diverse films waarin prof. dr. Manu Keirse uitleg geeft over een specifiek onderwerp. Prof. dr. Manu Keirse is verbonden aan de universiteit van Leuven en is een autoriteit op het gebied van rouw. Zijn uitleg in de films kan u mogelijk heel goed helpen.

Via de links hieronder kunt u de informatie over rouw vinden op Uitvaart.nl.

 • Rouwen - Hoe doe je dat?
 • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
 • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
 • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
 • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
 • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
 • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
 • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
 • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk

 • Meer weten over nazorg (zorg & administratie)

  Hebt u vragen heeft die betrekking hebben op uw inkomen, hoe het verder gaat met uw zorg, hoe u de finale aangifte kunt doen etc.? Het antwoord op al uw vragen vindt u in de infotheek van Uitvaart.nl. Dit is een landelijke website over de uitvaart in het algemeen. In de onderstaande drie hoofdstukken van die site vindt u het antwoord op de meeste vragen. Mocht u er geen antwoord vinden op uw vraag dan kunt u op die site kosteloos een vraag stellen aan een van hun nazorgspecialisten.

 • Zorg voor nabestaanden
 • Nalatenschap
 • Belastingzaken